Cesta klidu a pravda

To, že všichni přicházíme nakonec ke stejné věci, je dáno tím, že jsme se všichni rozhodli dívat na vše s větším klidem.

O svém seberozvoji chci říct jednu hlavní věc – není to jediná možná cesta k pravdě. Věci, které zde předkládám, jsem vynesl na světlo Slunce proto, že mně osobně žádná oficiální cesta nevyhovovala. V nedávné době jsem si všiml, že například i lidé, kteří se vydali například cestou křesťanství, jsou schopní dojít ke stejným výsledkům, ke kterým jsem já došel prostřednictvím svého vlastního zkoumání reality. Moje cesta je rozdílná jen v tom, že jsem se pustil všeho známého a na divoko se uvrhnul do chaosu a do reality, abych to vše poznal bez možného zkreslení nějakou ideologií.

Přivádí mě to k domněnce, že to, že všichni přicházíme nakonec ke stejné věci, je dáno tím, že jsme se všichni rozhodli dívat na vše s větším klidem. Z toho musím vyvodit důležitý závěr o povaze pravdy a reality. Z klidového stavu vidíme všichni tu samou realitu, kterou tvoří existence a ne my a všichni se na ní shodneme. Toto tvrzení připravuje naše ego o hlavní roli.

Dříve bych se totiž například s těmi křesťany dohadoval o tom co říkají, jaká pravidla o životě to ze své mysli a z Bible tahají. Nedomluvili bychom se nikdy. Ale když se s nimi bavím o jejich aktuálním životě a jich přístupu k realitě a jsme s klidem otevření, dostávám odpovědi, které bych jiným dával za rady. Možnost existence objektivní pravdy bývá považována za zdroj manipulace, proto jsem dlouhodobě existenci takové pravdy vyvracel. Na tomto jsem si však uvědomil, že jsme celou dobu při hledání pravdy dělali chybu a to v tom, že jsme ji hledali ve vnějším světě, ale ne v sobě. Pořád se opakuje ta samá věc, vše je třeba obrátit směrem do sebe.

Je to paradox, teprve až v momentě, kdy se přestaneme snažit druhé přesvědčovat o nějaké pravdě, teprve pak nalezneme shodu. Z toho plyne moje představa o cestě klidu. Jestli chci, aby někdo poznal pravdu, nemohu jej o ní přesvědčovat, ale měl bych pomáhat tomu druhému k jeho vlastnímu klidu. Ta pravda se pak objeví sama. Tento poznatek od nás vyžaduje velké otevření srdce, protože to znamená přát klid i těm největším nepřátelům, proto aby poznali pravdu. Tento jev ukazuje tu úžasnou věc, že klid vše harmonizuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *